LJUSMÄTNING OCH ANALYS

Ljusinitiativet erbjuder ingående ljusmätningar och analyser av alla typer av miljöer. Våra ljusmätningar ger ingående kunskap om ljusmiljöns- och belysningens status och kvalitet samt hur man ligger till i förhållande till befintliga och kommande ljuskrav. Denna kunskap är relevant för att minska olycksrisker, trötthet, stress och utmattning men också för att öka personalens pigghet, arbetsfokus och trivsel.

Belysningens kvalitet har en större betydelse för människors hälsa och arbetsfokus än vad som tidigare varit känt. Ljus har stor inverkan på kroppens styrning av rytmer, biologiska system och hjärnans tolkning av synintryck. Kunskap om ljusets osynliga påverkan har ökat på senare år och kommer bland annat leda till skärpta EU-direktiv 2024 för belysning.

Nya vetenskapliga upptäckter visar att ljusets kvalitet framförallt har stor betydelse för psykisk och fysisk hälsa, arbetsfokus och kognitiva förmåga, som inlärning och koncentrationsförmåga, effekter som även inverkar på företagets lönsamhet. Ljus är därför mer komplext än bara ljusstyrka. Vi mäter idag 19 olika ljusmått, som exempel färgåtergivning, bländtal, subliminalt flimmer, melanopic-MEDI (biologisk effekt) och dagsljusfaktor.

LJUSRÅD

Ljusinitiativet kan ge råd i belysningsfrågor. Vi ger tips om vilken armatur som bör finnas på arbetsplatsen. Vi har erfarenhet hur ljus bör utformas på arbetsplatser med udda tider, hur vakenhet och arbetsfokus kan upprätthållas på kontor och hur man kan belysa komplexa miljöer där det finns brist på dagsljus. Råd beaktar både synergonomiska förhållanden men också på vilket sätt man kan förvänta sig en belysning påverkar hormoner, pigghet, humör, prestation och återhämtning. På senare år har jag tagit fram kunskapsunderlag till flera myndigheter om betydelsen av ljus i våra vistelsemiljöer som går att beställa.

GENOMFÖRANDE AV LJUSMÄTNING

I ett första steg väljs lämpliga ljusmiljöer och arbetsytor som ska ingå i en ljusmätning. Vi medverkar gärna i dialogen kring val av lämpliga lokaler. Vi gör en gemensam planering för att se till att den ordinarie verksamheten inte påverkas. Under två dagar kan t.ex. 12-15 olika arbetsstationer samt 4-6 olika gemensamhetsytor studeras. Ljusinitiativet står för all teknik och mätutrustning. I nästa steg görs en analys av mätresultat som genomförs av Ljusinitiativets specialister.

Analysen utmynnar i en ljuskvalitetsrapport med bedömning, överskådliga mätresultat samt råd för framtida ljusplaner. Rapporten innehåller förklaring till olika ljusmått och deras betydelse för hälsa, välmående och synergonomi. Vi betygsätter resultat från mätningar i relation till ljuskrav och besvärsgrad. Ljusmätningen innehåller flera objektiva mätvärden och tar ca en halvtimme att genomföra på varje utvald ljusmiljö. Det är också värdefullt att inhämta kunskap via en liten ljusenkät till dem som är berörda.

Data från varje enskild ljusmiljö redovisas i tabell tillsammans med beskrivningar och andra grafiska representationer. Kommentarer och beskrivningar presenteras i förhållande till rekommenderade värden. Aspekter som berör dagsljus, utblick och avskärmningsmöjligheter mot direktstrålande solljus eller bländning ingår. Även råd till organisationen om vilka förbättringar som kan genomföras redovisas. Vi har tidigare gjort ljusmätningar på vårdinrättningar, i hemmiljö, offentliga miljöer, skolor men också på stora företag som Volvo Cars (kontorsmiljöer), SSAB (industrimiljö) och Boliden (gruvmiljö).

Varför göra en ingående ljusmätning?

  1. Hur ligger företaget till i förhållande till rådande- och kommande krav?
    Ljusinventeringen utmynnar i en tydlig rapport som inkluderar information som visar och förklarar belysningsstatus för utvalda ljusmiljöer och ljuskällor samt redogör för vilka ljusaspekter och vilka nivåer som i dag kravställs av Arbetsmiljöverket, Svensk Standard och EU. Forskare som knutits till Ljusinitiativets nätverk har god kännedom om vilka aspekter och direktiv som kommer att skärpas inom de närmaste åren.

  2. Få tillämpbar kunskap för att kunna kravställa belysning
    Rapporten kommer ge god kunskap och insikt kring rådande ljussituation och hur den egna organisationen bör prioritera och kravställa vid kommande investeringar.

  3. Innehåller en riskanalys
    Rapporten innehåller en riskanalys med förklaringar kring mätning av synergonomi, flimmer, bländning, färgåtergivning och ljusets biologiska påverkan.

  4. Sammanställning av prioriterade ljusaspekter
    En sammanställande tabell ger en tydlig översikt över vilka ljusaspekter som bör prioriteras. I tabellen framgår vilka arbetsstationer och miljöer som inte uppnår dagens krav.

  5. Humanperspektivet
    Vi ger rekommendationer kring varje enskild ljusaspekt som påverkar bland annat arbetsfokus. Genom att följa de råd som ges i rapporten gynnas medarbetarna.

  6. Bra beslutsmaterial för framtida belysningsstrategier
    Rapporten ger ett bra verktyg och beslutsmaterial för strategiska val av framtida belysningsmiljöer. Innehållet kan också användas för bedömning om man vill fortsätta medverka i projektarbetet, vilket involverar tillämpning och utvärdering av ett nytt ljusflöde som bättre tillfredsställer kroppens fysiologiska behov av ljus.