Sagt om

Vi har fått positiv och god respons från flera viktiga organisationer kring de FoU-projekt vi ska genomföra.

Här har vi samlat en del av den respons vi bland annat fått från:

  • Previa

  • Stockholms stad

  • SISAB Skolfastigheter i Stockholm AB

  • SPSM Specialpedagogiska skolmyndigheten

  • Autism- och Aspergerförbundet



Previa

Previa är Sveriges ledande företag inom företagshälsa. Vi ser att den mänskliga faktorn – Medarbetarna – är den överlägset viktigaste resursen i dagens arbetsliv. Genom att effektivisera organisationen, utveckla ledarskapet, engagera medarbetarna och skapa en positiv arbetsmiljö hjälper vi verksamheter att nå sina mål och skapa ännu bättre resultat. Previa har egen kompetens med 1 000 anställda på 85 orter över hela landet. Vi anlitas av 7 000 arbetsgivare med 950 000 anställda. Sedan 2014 ingår Previa i Falck Healthcare som är Skandinaviens största koncern inom hälsa i arbetslivet.

På många av dessa arbetsplatser är belysningen idag både dålig och felplacerad. När ny belysning skall införskaffas, så ser många av företagen endast till kostnaden för själva armaturerna och vad elförbrukningen blir. Belysningens beskaffenhet och dess betydelse för trivsel, belastningsskador, sjukfrånvaro, produktionsvinst eller bortfall, tas oftast inte med, troligen på grund av att kunskap saknas. Nu när LED‐belysningen starkt marscherar in på våra arbetsplatser med allt vad det innebär i form av flimmer, för starkt ljus, annan ljusfördelning m.m. är det viktigt att vetenskapliga riktlinjer tas fram, så att vi i besparingsivern inte har skapat en massa ohälsosamma arbetsplatser med både sjukdom och dålig produktivitet som följd. Jag hyser stor tilltro till projektet som bygger på forskning och tvärvetenskap med många olika kunniga kompetenser. Sverige kan bli ett föregångsland inom belysning både i arbetslivet som i skolan om vi kan ta fram belysning där människor presterar och mår bra ‐ en kunskap som vi dessutom kan exportera till övriga världen.

Urban Höglund
Specialist/MSc Ergonom/leg.sjukgymnast
AB Previa

Stockholms stad

Ljussättning av rum har ur ett historiskt perspektiv haft olika fokus, från väldigt tråkiga men tekniskt korrekta belysningslösningar via ”kreativa” ljusmiljöer där ljusergonomin ibland varit förbisedd, till dagens möjligheter där modern ljusteknik används för att skapa ljusmiljöer med avsikten att underlätta för seendet, skapa trivsel och spara energi.

Mitt i allt detta kan jag konstatera att det saknas sammanhållen kunskap om hur den nya ljustekniken påverkar oss! Idag och i framtiden måste vi skapa miljömässigt hållbara belysningslösningar och därför måste vi samla ihop tillgänglig kunskap om den senaste ljustekniken, idag LED, och visa vilka konsekvenser som uppstår för människan vid olika val. En lättillgänglig sammanställning som riktar sig till alla som är intresserade av att skapa med ljus skulle hjälpa oss att undvika fällor och fel.

Utifrån min långa bakgrund i belysningsbranschen hoppas jag att jag kan bidra så att projektet kan få ett väl avvägt underlag som i framtiden hjälper oss att göra rätt val utifrån människa, miljö, teknik och ekonomi.

Anders Hedlund, Belysningsingenjör och strateg
TRAFIKKONTORET, Anläggning, Gator och Ljus
Stockholms stad

Sisab Skolfastigheter i Stockholm AB

Skolfastigheter i Stockholm AB är en av Sveriges största fastighetsägare. Vi äger och utvecklar skolorna och förskolorna i Stockholm. Tillsammans med våra hyresgäster skapar vi trygga och inspirerande utbildningsmiljöer för Stockholms barn och unga. SISAB har cirka 600 förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholm, från Kista i norr till Farsta i söder. Totalt äger och förvaltar vi 1,8 miljoner kvadratmeter, där ungefär tvåhundratusen barn, unga och vuxna vistas dagligen.

Belysningen är en mycket viktig del av läromiljön då den kan påverka humör, ljudnivå, koncentrations- och inlärningsförmåga samt sömn och stress. Med senaste årens snabba utveckling av LED-tekniken har det uppstått många frågor om exempelvis hur flimmer och den effektivare belysningstekniken faktiskt påverkar kroppen över längre tid hos personer med olika fysiska förutsättningar.

SISAB tycker därför projektet är viktigt då det tar ett grepp kring ljusmiljöns betydelse för barnen och ungdomarnas välbefinnande och vi ser att projektet kan bidra till en mer sammanhållen forskning om detta. Vi står därför bakom projektet och kommer ingå i dess referens- och rådgivargrupp.

Min förhoppning är att projektet ska ge ökad kunskap och medvetenhet om hur belysningen påverkar kroppen för att kunna driva på utvecklingen av bättre produkter och även förbättra helhetstänket runt ljusdesign.

Fredrik Viderud Elspecialist
SISAB Skolfastigheter i Stockholm AB

SPSM Specialpedagogiska skolmyndigheten

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) är Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik. För att bidra till att förskolor, skolor och vuxenutbildningar ger en utbildning som möter barns, ungas och vuxnas behov, oavsett funktionsförmåga, erbjuder vi stöd i form av kunskap och kompetensutveckling över hela Sverige.

Som kunskapsaktör är SPSM beroende av tillgången på relevant forskning av hög kvalitet rörande pedagogiska konsekvenser av funktionsnedsättning. Genom ökad kunskap om vilka insatser som främjar lärmiljön för elever med funktionsnedsättning kan myndigheten utveckla sin specialpedagogiska kompetens och bidra till tillgängliga lärmiljöer.

En utgångspunkt för forsknings- och utvecklingsprojektet ”Hållbara ljusmiljöer för ökad hälsa och välbefinnande” är att ljusmiljön kan ha särskilt stor betydelse för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

SPSM finner denna utgångspunkt lovvärd och kommer att följa projektet med stort intresse utifrån att vi är angelägna om att få kunskap om vilken påverkan ljusmiljön har för elever med NPF vad gäller deras hälsa, välbefinnande eller prestationsförmåga i skolan samt vad som kännetecknar en god ljusmiljö i skolan.

Johan Östman, fil.dr.
Forsknings- och utvecklingschef
Specialpedagogiska skolmyndigheten

Autism- och Aspergerförbundet

Vi står bakom projektet och kommer kunna bidra med förbundets och våra medlemmars erfarenheter och upplevelser kring olika ljusmiljöer. Vi har 18000 medlemmar och företräder personer med autism i livets alla skeden, åldrar och utvecklingsnivåer.

Personer med autism har en ökad sårbarhet och känslighet för ljus. Jag anser att projektet har förutsättningar för att göra stor skillnad för personer med autism och självklart även för andra. Projektet tror jag kan öka medvetenheten om hur vi alla kan ha olika känslighet för en sådan viktig förutsättning som ljus och belysning.

Det unika med projektet är att man lyfter ljusmiljön, som vi alla tar för givet och visar på stora effekter av att kunna anpassa den, så att man kan verka i miljön utifrån sina egna förutsättningar.

De flesta miljöer vi kommer till särskilt nu under vinterhalvåret har ofta en undermålig belysning. Kan man höja standarden för ljusmiljön så att den är universellt utformad, så att alla kan verka där, då kan detta få stor betydelse.

Nicklas Mårtensson
Förbundssekreterare och kanslichef
Autism- och Aspergerförbundet